تغییر زبان جستجو

کیهان کلهر، این کُرد کمانچه نواز دوست داشتنی..

 

بی شک هر کس تا به حال یک بار هم که شده احساس وجد شورانگیز از نوازش کمانچه این استاد بی بدیل را تجربه کرده. کسی که حسن شهرت و محبوبیتش تمام مرزهای فرهنگی و جغرافیایی زیست کره ی خاکی را در نوردیده و از مغرب تا به مشرق زمین، سمبل خلسه آفرینی موسیقی گشته. وی با آلبوم شب سکوت کویر به همراه خسرو آواز محمدرضا شجریان، دریچه جدیدی از نوع سبک موسیقی را گشود و پس از آن خیل طرفدارانش از داخل ایران به تمام جهان وسعتی شتابنده گرفت.

 

 

کیهان کلهر به تاریخ ۳ آذرماه ۱۳۴۲ در خانواده ای اصیل در شهر اسلام آباد غرب استان کرمانشاه چشم به جهان گشود. وی همواره از اینکه کُرد کرمانشاه است به نیکی یاد کرده. در حالی که طفلی ۵ ساله بود، ندای نوای موسیقی درونش را شنید و از همان هنگام شروع به پیمودن ره پر پیچ و خم رسیدن به دریای بیکران موسیقی نمود و هیچ گاه به قطره بودن در این دریا اکتفا نکرد و روز به روز و ماه به ماه و سال به سال، برای رسیدن به مطلوب خویش چه همت ها که بلند داشت..

استاد کلهر بعدها در مستندی به نام غریبه ها، اعلام کرد که در زمان جنگ خانواده اش را بر اثر اصابت موشک به منزلشان از دست داده است.

 

وی از دوازده سالگی موسیقی را حرفه خویش قرار داد و والا هدفش را در همان نوجوانی برای خویش مشخص نمود. ممارستش در هدف به حدی بود که یکسال بعد، همکاری اولیه خود را با گروه ارکستر آن زمان در رادیو تلویزیون کرمانشاه آغاز کرد.

 

 

پس از آن مدت کوتاهی را در هنرخانه چاووش با گروه شیدا همکاری کرد و بعد از آن بود که پیشرفت خود را منوط به آشنایی با فرهنگ موسیقی ملل مختلف دید و در هفده سالگی به ایتالیا رفت و پس از آن رهسپار کانادا شد. در همانجا موفق شد مدرک معتبر آهنگسازی را از دانشگاه کارلتن اتاوا به دست آورد.

 

 

 

 

 

پس بازگشت به ایران با گروه نام آشنای دستان به صورت حرفه ای کار خود را آغاز نمود و در سال ۱۳۷۱ نخستین کنسرت رسمی خود را به همراه گروه دستان و با خوانندگی مرحوم ایرج بسطامی اجرا کرد. وی مدت زیادی را عضو گروه دستان بود و با استاد شهرام ناظری در کنسرت های مختلفی به نوازندگی پرداخت.

 

 

لازم به ذکر است استاد کلهر علاوه بر ساز تخصصی خود (کمانچه)، در نواختن سه تار ، تنبور و شاه کمان نیز مهارت دارد.

 

 

همکاری با استادان محمدرضا شجریان و حسین علیزاده و آغاز شهرت :

 

 

بعد از اتمام همکاری با گروه دستان، کیهان کلهر به صورت مستقل همکاری هایی با موسیقیدان های خارجی از جمله شجاعت حسین خان، یویوما ( پروژه جاده ابریشم) و… به منظور شناساندن موسیقی ایرانی داشت که او را بدل به هنرمندی جهانی نمود.

همزمان نیز کار خود را با محمدرضا شجریان و حسین علیزاده آغاز کرد که حاصل این همکاری منتج به پدیدار شدن چند آلبوم ماندگار و جاوید گشت. آلبوم های خاطره انگیزی چون زمستان است، فریاد، سرود مهر، ساز خاموش، بی تو به سر نمی شود و صد البته آلبوم شب سکوت کویر. این شب سکوت کویر بود که هر کس ذره ای از روح موسیقی در جانش رخنه کرده باشد، گواهی می دهد که این آلبوم فراتر از مرزها و چارچوب های بشریست، جالب است بدانید استاد کیهان کلهر

برای به عمل نشاندن پروژه شب سکوت کویر، از موسیقی دان های فولک نواز نیز جهت الهام گرفتن برای خلق ابداعات نو در این آلبوم استفاده می کرد. مانند حاج قربان سلیمانی و حسن ببی و ….

در این دوره ، شهرت کلهر سرعت فزاینده ای گرفت.

البته یکی از موفقیت های ماندگار استاد کلهر این است که به همراه گروه جاده ابریشم و به رهبری یویوما برنده جایزه گرمی شده است.

همچنین استاد کلهر در سال ۲۰۱۸ جایزه فعالیت هنری بشر دوستانه در مسابقات بین المللی ویلون ایزاک اشترن شانگهای را نیز دریافت نموده است.

 

 

الگوی کیهان کلهر در نوازندگی ساز کمانچه

وی در مصاحبه ها و سخنرانی های مختلفی، انگیزه ابتدایی و الگوی مسیر خود در نوازندگی کمانچه را استاد علی اصغر بهاری عنوان کرده است. در وصف علی اصغر بهاری همین بس که پس از انزوا و فراموشی ساز کمانچه در اواخر دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰، که عموم مردم این ساز را متعلق به مطرب های کوچه بازاری می دانستند و با تحقیر به آن می نگریستند، بعد از مدتها که استاد دست از کمانچه شسته بود، دوباره آن را به دست می گیرد و با چند اجرا در رادیو، دانشگاه تهران را مجاب مینماید تا برای تعلیم هنرجویان از وی دعوت به عمل آورد و در ادامه با دعوت رادیو فرانسه در سال ۱۳۴۶ در سالن دلاویل و در مقابل دیدگان سه هزار بیننده، غوغایی از احساس را با ساز کمانچه به منصه اجرا درآورد. بی شک علی اصغر بهاری نقش بسزایی را در احیای این ساز مهجور شده ، در آن زمان ایفا کرد. روحشان شاد.

 

خشم کلهر :

 

خرداد ماه ۱۳۹۴ قرار شد کنسرتی به همراه گروه بروکلین رایدر آمریکایی  اجرا کند که اداره اماکن نیروی انتظامی از اجرای این کنسرت جلوگیری نمود. بعد از آن کلهر که از این اقدام ناخشنود شده بود، اعلام کرد که دیگر در ایران اجرایی نخواهد داشت. خوشبختانه یکسال بعد، از این تصمیم منصرف و به برگزاری کنسرت هایش در ایران ادامه داد.

 

 

آلبوم ها :

 

 

 

کنسرت ایرج بسطامی و گروه دستان زمستان ۱۳۷۱

بوی نوروز زمستان ۱۳۷۱

شب، سکوت، کویر ۱۳۷۷

سفر به دیگر سو ۱۳۷۷

سرو سیمین ۱۳۷۸

غزل ۱، ۱۳۸۰

غزل ۲، ۱۳۸۰

غزل ۳، ۱۳۸۰

زمستان است ۱۳۸۰

بی تو بسر نمی‌شود ۱۳۸۱

فریاد ۱۳۸۲

باران ۱۳۸۲

در آینه آسمان ۱۳۸۳

موسیقی فیلم جاده ابریشم

نخستین دیدار بامدادی ۱۳۸۵

باد ۱۳۸۵

سرود مهر ۱۳۸۶

ساز خاموش ۱۳۸۶

شهر خاموش ۱۳۸۷

سامان سایه ها ۱۳۹۰

موسیقی متن فیلم فصل کرگدن ۱۳۹۰

تنها نخواهم ماند ۱۳۹۱

لایه های تاریکی ۱۳۹۴

هاونیاز ۱۳۹۵

هنوز پاییز است ۱۳۹۷

 

 

سایه ی استاد کیهان کلهر عزیز بر سر موسیقی ایران مستدام .

مطالب مرتبط با این شخص