تغییر زبان جستجو
A man in a suit and tie playing the violin.

منوچهر لشگری در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۱۴ در تهران به دنیا آمد ، او نوازنده ویلن، فلوت و آهنگساز و تنظیم کننده بود.

 

منوچهر لشگری فرزند علی اصغر لشگری که از نوازندگان تار بود ، از سن ده سالگی نواختن نی لبک و فلوت را نزد پدر و در سن دوازده سالگی نواختن ویلن را نزد دایی خود جواد لشگری و پس از مدتی نواختن کمانچه را نزد علی اصغر بهاری فراگرفت ،او همچنین نواختن سنتور و سه تار را نیزآموخت.

منوچهر لشگری هارمونی و آهنگسازی را نیز نزد هوشنگ استوار، یوسفیوسف‌زاده و پروفسور دیوید در کلاسهایی که از طرف رادیو در دانشگاه تهران تشکیل شده بود، فرا گرفت.

منوچهر لشگری در طول همکاری در رادیو از راهنمایی‌های مرتضی حنانه بهره جست.

او از سال ۱۳۳۳ به عنوان نوازنده فلوت در ارکستر ابراهیم منصوری و مرتضی محجوبی شروع به نوازندگی و بعد از آن در سال ۱۳۴۰ به عنوان نوازنده و آهنگساز در ارکستر شماره ۱ رادیو به رهبری حسینعلی ملاح و ارکستر نکیسا به رهبری مصطفی کسروی و ارکستر باربد به رهبریفریدون ناصری و فرهاد فخرالدینی و ارکستر سازهای ملی به رهبریمهدی مفتاح و همایون خرم ادامه داد.

منوچهر لشگری آهنگسازی را در سال ۱۳۴۰ شمسی شروع و اولینآهنگی که ساخت آتش جاویدان نام داشت که در آواز افشاری با کلامی از ابوالقاسم حالت و با صدای غلامحسین بنان ضبط گردید.

همچنین با همکاری شاعران و ترانه سرایانی چون نیر سینا، ابراهیمصهبا، بهادر یگانه ، محمدعلی بهمنی، معینی کرمانشاهی، مهدخت مخبر، سیمین بهبهانی، تورج نگهبان، هما میرافشار، پرویز خطیبی،ابوالقاسم حالت، عبدالله الفت حسین شاه زهدی و … در مجموع ۲۰۰ اثر باکلام و بی کلام از منوچهر لشگری باقیمانده‌است.

او کتاب هایی هم در سال های اخیر منتشر کرده است که از آن جمله می توان به کتاب ردیف آوازهای ایرانی برای ویولن، کمانچه، نی و فلوت، کتاب مقدماتی سنتور و آهنگ های فولکلوریک و خاطره انگیز، من و فلوتم، آموزش تمبک، رواسین، آوازهای ایرانی برای سنتور و ترانه ها و آهنگ های بی کلام اشاره کرد.

همچنین منوچهر لشگری دارای مقام درجه یک هنری (دکتری) در رشتهٔ موسیقی در زمینه آهنگسازی می‌باشد.

منوچهر لشگری علاوه بر آهنگسازی، تنظیم بسیاری از آهنگ‌هایش را نیز خود به عهده داشته‌است، در این زمینه قطعاتی چون: موج در دستگاه شور، نسیم در آواز بیات ترک، شبنم در دستگاه چهارگاه، شکوفه در دستگاه ماهور و گلدونه در آواز دشتی که سال‌ها آرم برنامهٔ راه شب رادیو بود، را می‌توان نام برد.

نهایتا منوچهر لشگری ،گنجینه ی ارزشمند موسیقی ایران، در تاریخ یازدهم دی ماه 1396 به دلیل عارضه ریوی در بیمارستان کسری تهران از دنیا رفت .

منابع :

حبیب‌الله نصیری فر، مردان موسیقی سنتی و نوین ایران

مطالب مرتبط با این شخص