حسن فداييان را مردم با ترانهي شاديبخش (عيد آمد و عيد آمد ، اين بخت سعيد آمد) و با ترانهي محلّي و تأثيرگذار
“ هوا مشته “ (كه با همراهي آقايان دانا كبيري و دكتر حسن رياحي تهيّه و تنظيم شده) ميشناسند.
او در سال 1335 در شهر بابل و در خانوادهاي مذهبي بهدنيا آمد. 7 بردار و خواهر دارد و فرزند هفتم خانواده هست. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را با اخذ ديپلم ادبي به پايان رسانده است.
خوش صدایی در خانواده اش موروثي است كه آن را از پدرش مرحوم محمّد، معروف به شيخ محمّد، به ارث برده است. به لحاظ علاقهي بيش از اندازهاش به موسيقي، فعّاليت خود را عليرغم مخالفت پدر به دليل اعتقادات مذهبي و مخالفت برادرانش آغاز نمود ، مسير فعّاليتش را تغيير داد و جهت كسب تجربه، آموزش رديف آوازي را تا حدودي نزد استاد ناصحپور گذراند.
اوايل فعّاليتش با اجراي چند سرود محيط هنري را شروع كرد و براي پيشرفت هرچه بيشتر، با گوش دادن به آلبومهاي استادان برجستهي آواز و تمرينات مكرّر، با هنرمندان و آهنگسازان بزرگي همچون دكتر حسن رياحي، دكتر محمّد سرير، دانا كبيري كه حقّ بزرگي به گردن او دارد، ادامه داد. دانا كبيري او را با موسيقي و ملوديهاي محلّي زادگاهش مازندران نزديک و آشنا نمود كه موفّقيتش را مديون ترانهها و ملوديهاي زيباي ايشان میداند.
مهمتر از همه تشويق و نصيحت های استاد برجستهي آواز ايران، محمّدرضا شجريان بود كه كاملاً او را به طرف موسيقي فولكوريک مازندراني كشاند.
بعد از گذشت چندينسال از اجراي ترانههاي ايراني، قبل از اينكه به سمت موسيقي فولكوريك مازندراني كشانده شود، چندين ترانهي گيلاني اجرا نمود كه با اعتراض هم ولایتی های مازندرانی اش مواجه شد. در اين گير و دار با دانا كبيری آشنا شد، با اجراي اوّلين اثر ايشان بهنام ” هوا مشته” سبک و شيوه ی خودش را با بهرهگيري از ملودي زيباي ايشان و تنظيم دكتر حسن رياحي بهعنوان خوانندهي موسيقي فولكوريك مازندراني بهثبت رساند.
داشتن تعصّب به زبان و فرهنگ مازندران جزو افتخارات او است. شايد تنها خوانندهاي باشد كه با لهجههاي خراساني، مازندراني، گيلاني و شيرازي كنسرتهايي در ژاپن، كره، اسپانيا، هند داشته كه با استقبال فراواني روبه رو شده. حدّاقل كاري را كه او (با همكاري داناكبيري) براي اجراي موسيقي محلّي مازندران انجام داده، شخصيتبخشيدن به سازهاي محلّي و بوميمان مثل ” دِ سر كِتِن ” و ” لَلِهوا ” و شركت دادن اين گونه سازها در جمع اركستر سمفونيك و شناساندن آن به جامعهي هنري كشور بوده ، با تركيبي از سازهاي محلّي و غير محلّي كه هم اصالتش حفظ شود و هم بر اساس موسيقي مدرن روز بتواند نظر علاقهمندان و اهل هنر را جلب نمايد.
حسن فدائیان در حال حاضر دو آلبوم به نام ” نماشون ” و ” سپيده صبح ” دارد كه از ساختههاي دانا كبيري و تنظيم دكتر حسن رياحي و شامل 20 ترانهي فولكوريك مازندراني ميباشد و آلبوم ديگر به نام ” آشنا ” كه ترانههاي خاطرهانگيز ايراني است .
معروف ترین قطعهي خوانده شده توسط حسن فدائیان، بخت سعيد يا عيد آمد و عيد آمد است كه آهنگ و كلام آن حاكي از نشاط و شادماني و پيامآور بهار نو و دلانگيز است كه با كلام مولانا جلالالدّين محمّد مولوي و با آهنگسازي شادروان حسين فرهادپور ساخته و پرداخته شدهاست.