تغییر زبان جستجو

حسن فداییان را مردم با ترانه‌ی شادی‌بخش (عید آمد و عید آمد ، این بخت سعید آمد) و با ترانه‌ی محلّی و تأثیرگذار

 “ هوا مشته “ (که با همراهی آقایان دانا کبیری و دکتر حسن ریاحی تهیّه و تنظیم شده) می‌شناسند.

او در سال 1335 در شهر بابل و در خانواده‌ای مذهبی به‌دنیا آمد. 7 بردار و خواهر دارد و فرزند هفتم خانواده هست. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را با اخذ دیپلم ادبی به پایان رسانده است.

خوش صدایی در خانواده‌ اش موروثی است که آن را از پدرش مرحوم محمّد، معروف به شیخ محمّد، به ارث برده است. به لحاظ علاقه‌ی بیش از اندازه‌اش به موسیقی، فعّالیت خود را علی‌رغم مخالفت پدر به دلیل اعتقادات مذهبی و مخالفت برادرانش آغاز نمود ، مسیر فعّالیتش را تغییر داد و جهت کسب تجربه‌،  آموزش ردیف آوازی را تا حدودی نزد استاد ناصح‌پور گذراند.

اوایل فعّالیتش با اجرای چند سرود محیط هنری را شروع کرد و برای پیشرفت هرچه بیشتر، با گوش دادن به آلبوم‌های استادان برجسته‌ی آواز و تمرینات مکرّر، با هنرمندان و آهنگ‌سازان بزرگی همچون دکتر حسن ریاحی، دکتر محمّد سریر، دانا کبیری که حقّ بزرگی به گردن او دارد، ادامه داد. دانا کبیری او را با موسیقی و ملودی‌های محلّی زادگاهش مازندران نزدیک و آشنا نمود که موفّقیتش را مدیون ترانه‌ها و ملودی‌های زیبای ایشان می‌داند.

مهمتر از همه تشویق و نصیحت های استاد برجسته‌ی آواز ایران، محمّدرضا شجریان بود که کاملاً او را به طرف موسیقی فولکوریک مازندرانی کشاند.

 

بعد از گذشت چندین‌سال از اجرای ترانه‌های ایرانی، قبل از اینکه به سمت موسیقی فولکوریک مازندرانی کشانده شود، چندین ترانه‌ی گیلانی اجرا نمود که با اعتراض هم ولایتی های مازندرانی اش مواجه شد. در این گیر و دار با دانا کبیری آشنا شد، با اجرای اوّلین اثر ایشان به‌نام ” هوا مشته” سبک و شیوه‌ ی خودش را با بهره‌گیری از ملودی زیبای ایشان و تنظیم دکتر حسن ریاحی به‌عنوان خواننده‌ی موسیقی فولکوریک مازندرانی به‌ثبت رساند.

داشتن تعصّب به زبان و فرهنگ مازندران جزو افتخارات او است. شاید تنها خواننده‌ای باشد که با لهجه‌های خراسانی، مازندرانی، گیلانی و شیرازی کنسرت‌هایی در ژاپن، کره، اسپانیا، هند داشته که با استقبال فراوانی روبه رو شده. حدّاقل کاری را که او (با همکاری داناکبیری) برای اجرای موسیقی محلّی مازندران انجام داده، شخصیت‌بخشیدن به سازهای محلّی و بومی‌مان مثل  ” دِ سر کِتِن ” و  ” لَلِه‌وا ” و  شرکت دادن این گونه سازها در جمع ارکستر سمفونیک و شناساندن آن به جامعه‌ی هنری کشور بوده ، با ترکیبی از سازهای محلّی و غیر محلّی که هم اصالتش حفظ شود و هم بر اساس موسیقی مدرن روز بتواند نظر علاقه‌مندان و اهل هنر را جلب نماید.

حسن فدائیان در حال حاضر دو آلبوم  به نام  ” نماشون ”  و ” سپیده صبح ”  دارد که از ساخته‌های دانا کبیری و تنظیم  دکتر حسن ریاحی و شامل 20 ترانه‌ی فولکوریک مازندرانی می‌باشد و آلبوم دیگر به نام ” آشنا ”  که ترانه‌های خاطره‌انگیز ایرانی است .

 

معروف ترین قطعه‌ی خوانده شده توسط حسن فدائیان،  بخت سعید یا عید آمد و عید آمد ‌است که آهنگ و کلام آن حاکی از نشاط و شادمانی و پیام‌آور بهار نو و دل‌انگیز  است که با کلام مولانا جلال‌الدّین محمّد مولوی و با آهنگ‌سازی شادروان حسین فرهادپور ساخته و پرداخته شده‌است.

 

 

مطالب مرتبط با این شخص