زنده یاد نادر دلدار گلچین که به نادر گلچین معروف بود در ۱ مهر ۱۳۱۵ در رشت متولد شد وی از خوانندگان خوب آواز سنتی ایرانی بود. او برای خودش صاحب سبک بود و صدای بسیار دلنشینی داشت. پدر نادر گلچین حبیب و مادرش طوبی نام داشت. وی متاهل و صاحب سه فرزند دختر بود که هر سه آنها مدارج عالی تحصیلی را گذراندند. دخترش زندهیاد نادیا دلدار گلچین از بازیگران خوب کشورمان بود. مرجانه گلچین نیز برادر زادهی نادر گلچین است.
فعالیتهای موسیقایی نادر گلچین :
نادر از دوران کودکی علاقهی فراوانی به موسیقی نشان میداد به گونهای که توانست از سن ۱۲ سالگی همکاریاش را با رادیو رشت که توسط مدیران ارتش اداره میشد، به عنوان خوانندهی فولکلوریک گیلان آغاز کند. او مدتها در رادیو با هنرمندان مشهوری مانند علی اکبرپور (آلتو، ویولن) نادر پوردلجو (قرهنی) همکاری کرد.
وی همچنین در سال سوم دبیرستان بود که حرفهی هنرپیشگی را آغاز کرد و در نمایشنامههای «بارگاه هارون الرشید»، «خوابهای پینهدوز»، در تاتر رشت شرکت و آوازهایی را در بازیگری اجرا کرد.
نادر گلچین در سال ۱۳۳۹ به تهران آمد و به سرعت در اداره هنرهای زیبا و وزارت فرهنگ و هنر، فعالیتهای هنریاش را آغاز و اولین برنامهاش را با ارکستر محمود تاجبخش اجرا کرد و تا سال ۱۳۵۴ در این اداره به ترتیب با ارکسترهای فرامرز پایور، عباس خوشدل، عبدالکریم مهرافشان، عماد رام و مصطفی پورتراب همکاری کرد.
از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۶۲ با رادیو ایران همکاری داشت و در برنامههای مختلفی به خصوص برنامهی گلها شرکت کرد. وی در این مدت با هنرمندانی چون فرامرز پایور، منصور صارمی، پرویز یاحقی، حبیباله بدیعی، علیاصغر بهاری، جلیل شهناز، فرهنگ شریف، فضلاله توکل، جهانگیر ملک، امیرناصر افتتاح، محمد اسماعیلی، آبتین اجلالی و منصور نریمان همکاری کرد.
نادر گلچین طی یک قرار داد فرهنگی و هنری که بین ایران و سایر کشورها نوشته شد، همراه با ارکستر فرامرز پایور، به الجزایر رفت و موسیقی سنتی ایران را به هنردوستان دیگر کشورها معرفی کرد.
نادر گلچین علاوه بر خوانندگی مدیر مسئول یک شرکت تکثیر نوار مجاز موسیقی هم بود.
کنارهگیری نادر گلچین پس از انقلاب :
نادر گلچین پس از انقلاب از موسیقی فاصله گرفت و کناره گیری کرد. وی در یک مصاحبه با روزنامه همشهری گفته است :
من عضوی از وزارت فرهنگ و هنر بودم سالها در این وزارتخانه با ارکسترهای مختلف همکاری داشتم. آن موقع به اقتضای جوانی حس و حال فعالیت در من زیاد بود، ولی با نزدیک شدن به ایام پیری خود به خود میلم به فعالیتهای هنری کاهش یافت. در ظاهر اینطور نشان نمیدهم، ولی به قول شاعر «بر ظاهر آباد من امید مبند من خانه ویرانهام از من بگریز».
او نهایتا پس از ۳۵ سال کناره گیری، آلبومی به نام گریز را ارئه داد.
در ۱۷ دی ماه سال ۱۳۸۶ در فرهنگسرای هنر (ارسباران) مراسمی برای نکوداشت نادر گلچین و یادمان محمودی خوانساری برگزار شد و از این هنرمندان عرصه موسیقی تقدیر به عمل آمد.
ویژگیهای صدای نادر گلچین
زنده یاد نادر گلچین دارای صدایی پخته با سوزی خاص بود که هماهنگی زیادی با ساختار ارکستر داشت. وی تحریرهای شمرده و پختهای در آوازهایش داشت. او همچنین شناخت خوبی روی شعر داشت و کلمات را به خوبی و شمردگی در آوازهایش ادا میکرد. او سعی میکرد که محدوده صدایش را کامل بشناسد و در همان محدوده از تمامی ظرفیتهای صداییاش بهره ببرد.
آثار نادر گلچین
بیشتر آثار موجود از نادر گلچین مربوط به سالهای قبل از انقلاب است. مهمترین و جاودانهترین آثارش در آن سالها عبارتند از :
یوسف گم گشته
مرغ سحر
ناوک مژگان
قصه شهر عشق
مسبب
من دیگه بچه نمیشم
آلبومهای گریز، نفس باد صبا، زلف بنفشه
آلبوم گریز، بعد از ۳۵ سال کناره گیری، با همکاری فریدون شهبازی منتشر شد.
یکی از کارهای گلچین که بسیار مورد توجه شنوندگان قرار گرفت اجرای آهنگ «آمد نوبهار» اثر مهدی خالقی بود که به رهبری فرهاد فخرالدینی بازسازی و با گروه کر رادیو اجرا شد. وی همچنین کنسرتی را به نفع زلزلهزدگان بوئینزهرا، همراه با ارکستر عماد رام برگزار کرد که جزو کارهای با ارزش او شد.
نادر گلچین در طول زندگی هنری خود بیش از ۳۰۰ آواز و آهنگ را اجرا کرد.
در گذشت نادر گلچین :
این هنرمند محبوب که دارای بیماری قلبی ریوی بود، در ۴ شهریور ۱۳۹۶ در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان گاندی تهران بستری شد و متاسفانه در روز جمعه ۳۱ شهریور ۱۳۹۶ بر اثر ایست قلبی در سن ۸۰ سالگی (تنها یک روز قبل از تولد ۸۱ سالگیاش) درگذشت .